EVPATORI Web Resources
გამოკითხვა
მოგწონთ ნოველები - ჩვენი საქმე
დარეგისტრირებული მომხმარებლები
maizer
დიმიტტი
Kaiadamiani
Vanga
ადვოკატიი
« მინტაი-თევზის სახეობა »
კატეგორია: ფლორა და ფაუნაავტორი: admin
თარიღი: 2020-10-30 11:54:48
მინტაი (ლათ. Gadus chalcogrammus, 2014 Theragra chalcogramma)— ქვედა-პელაგიური, სიცივის მოყვარული თევზი, მიეკუთვნება კოდურთა ოჯახს. ყველაზე მეტად გავრცელებულია წყნარი ოკიანის ჩრდილოეთ აკვატორიაში. ეს თევზი ცხოვრობს ცივ წყლებში 2 დან 9 გრადუსამდე ტემპერატურა, ამჯობიბინებს 200 იდან 300 მეტრამდე სიღრმეებს, თუმცა შეუძლია განიცადოს მიგრაცია, ჩაეშვას 500 იდან 700 მეტრამდე ოკიანის სიღმეებში და უფრო ღრმადაც. მინტაის სიცოცხლის ხანგრძლივობაა 15 - 16 წელი. ქვიროთობისას მინტაი უახლოვდება ნაპირებს, ამოცურავს რა 50 - 100 მეტრამდე. ქვირითობისას თევზები მჭიდრო ნაკადად ეკვრიან ერთმანეთს. ქვრითობა წყნარი ოკიანის სხვადასხვა ადგილებში, სხვადასხვა დროს იწყება.
არეალი:
- აზიის სანაპირო - იაპონიის, ოხოტსკის და ბერინგის ზღვებში.
- ამერიკის სანაპირო - ბერინგის ზღვა, ალასკის ყურე, მონტერეის ყურე.
- ოკეანის წყლები - სანგარის სრუტამდე, სამხრეთით იშვიათია.
- მჭიდროდ დაკავშირებული სახეობა, რომელიც გვხვდება ბარენცის ზღვაში - ატლანტიკური პოლოკი
რა მზადდება პოლოკის მინტაის პროდუქტებისგან:
- გაყინული პოლოკის ფილე (გამოიყენება როგორც ნახევრად მზა პროდუქტი)
- დამარილებული პოლოკის ქვირითი
- გამხმარი თევზი (კომერციული სახელწოდება - "ქარვის თევზი წიწაკით")
- პოლოკის ღვიძლი (ცხიმითა და ვიტამინით მდიდარი)
- სურიმი (ხშირად იყენებენ კრაბის ხორცის, "კრაბის ჩხირების" იმიტაციას)
- გამოიყენება სწრაფი კვების ინდუსტრიაში (მაგ. Filet-o-Fish მაკდონალდში)
სხვა პელაგიური მტაცებლების მსგავსად როგორებიცაა: (სკუმბრია, კოდური, თინუსი, ცხენის სკუმბრია), ეს თევზი პოულობს საკვებს სხვადასხვა ტროპიკულ დონეზე. პოლოკი ძირითადად პლანქტონის კიბოსნაირებით იკვებება. ზრდასთან ერთად მინტაი იწყებს უფრი დიდი მტაცებლებით კვებას კერძოდ თევზებით როგორებიცაა მოივა, აზიური სუნი და კალმარები. პოლოკში ფიქსირდება კანიბალიზმის შემთხვევებიც.
ვიტამინები და მინერალები:
პოლოკის ხორცი შეიცავს B ჯგუფის ვიტამინებს, მათ შორის არის ფოლიუმის მჟავა (B9), რომელიც სასიცოცხლოდ მნიშვნელოვანია ადამიანის ორგანიზმისთვის. უნდა აღინიშნოს PP ვიტამინის საკმაოდ მაღალი კონცენტრაცია (4.6 მგ 100 გრამ თევზეზე), რომელიც ამცირებს ქოლესტერინის დონეს, ხელს უწყობს ცხიმის ცვლას და ხელს უწყობს ჰემოგლობინის და სისხლის წითელი უჯრედების სინთეზს. იგი ასევე შეიცავს A და C ვიტამინებს, რომლებიც აუცილებელია რედოქსული პროცესებისთვის.
მინერალებიდან პოლოკი შეიცავს ყველაზე მეტ ფტორს, კალიუმს, კალციუმს და ფოსფორს. ამ შემადგენლობის გამო, პოლოკი ძალიან სასარგებლო თევზად ითვლება.
პოლოკის კიდევ ერთი უდავო უპირატესობაა იოდის მაღალი შემცველობა. ამ მხრივ, პოლოკი შეიძლება გამოყენებულ იქნას, როგორც გემრიელი და ეფექტური საშუალება ფარისებრი ჯირკვლის დაავადებების პროფილაქტიკისთვის. გარდა ამისა, მისი ხორცი შეიცავს რკინას, გოგირდს, მაგნიუმს, თუთიას, რომლებიც აუცილებელია კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის ნორმალური ფუნქციონირებისა და იმუნიტეტისთვის.
მინუსი:
ის, რომ პოლოკი მჭლე თევზია, ერთდროულად პლუსი და მინუსია. ფაქტია, რომ მხოლოდ იმის გამო, რომ პროდუქტი უცხიმოა, ბევრს ამზადებენ პურსა და ცომში. მაგრამ ამ ფორმით თევზი არ შეიძლება კლასიფიცირდეს დიეტურად.
გარდა ამისა, პოლოკის ქვირითი, რომლის მოსამზადებლად გამოიყენება მარილი, არ არის რეკომენდებული ჰიპერტონიით დაავადებული ადამიანებისთვის, აგრეთვე მათთვისაც, ვისაც კუჭისა და ნაწლავის პრობლემები აქვს. ქვირითი არ უნდა გამოვიყენოთ დიეტურ საკვებად თირკმლების წყლულის გამწვავებისა და რემისიის დროს, ასევე სანაღვლე გზების გასტროდუოდენიტი და დისკინეზიისას.
მათთვის ვინც ალერგიულია თევზისა და ზღვის პროდუქტების მიმართ, უნდა შეზღუდოთ პოლოკის მოხმარება.